Salam ahad untuk semua...hari ni saya masih berada di kampung halaman..hehe..rasa best je bercuti ye...sedangkan PPA dalam masa terdekat..hehe...selasa baru saya bertolak balik ke kerteh...
kawan2, pagi ni saya nak cerita tentang ESP lagi..ehehehee..saya memang demam ESP dah ni..ni saya nak share dari blog kawan saya kak faizah...
ESP mengandungi beberapa kriteria berikut yg membuat ESP lain daripada jenis2 protein soya yg laen...:
Kelebihan ESP Shaklee:
Bagaimana dengan anda? Nak cuba Shaklee?
Boleh hubungi saya di zahirahhafizan@gmail.com atau sms/whatsupp 0139422527 untuk sebarang pertanyaan:)
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
kawan2, pagi ni saya nak cerita tentang ESP lagi..ehehehee..saya memang demam ESP dah ni..ni saya nak share dari blog kawan saya kak faizah...
ESP mengandungi beberapa kriteria berikut yg membuat ESP lain daripada jenis2 protein soya yg laen...:
Kacang soya yang tumbuh membesar secara organik
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya
Kenapa kacang soya mesti ditanam secara organic? Ini kerana kajian penanaman secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan. Dari segi kajian pula sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates. Jadi amatlah penting pesticides, fungicides dan herbicides tidak digunakan sepanjang proses pembesaran kacang soya
Kacang soya ESP merupakan soya NON GMO (tidak dihasilkan secara genetic)
Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
Kenapa kacang soya mestilah non genetik engineered? Secara umumnya kacang soya yg dari jenis genetic ini adalah murah utk dihasilkan (lebih kurang seperti vitamin sintetik dan vitamin natural) dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos dan semestinya menggunakan kacang soya yang dihasilkan secara genetik. Dr. Louis J. Pribyl as Brazilian government scientist menekankan yg berdasarkan kajian toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan di dalam sel tumbuhan.
Kacang soya yang mengandugi 9 asid amino
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang, immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.
Badan memerlukan kesemua 9 asid amino untuk menghasilkan hormone, jus penghadaman, antibodi dan enzyme. Jika salah satu asas asid amino hilang, immune sistem boleh depressed 30% dan banyak fungsi badan akan terhenti.
Kacang soya yang diproses semasa pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dengan air bukan dengan alcohol
Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehinggan 88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
Alcohol itu haram dalam Islam tapi jika dicuci menggunakan alcohol ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone sehinggan 88% sedangkan isoflavone itu diperlukan untuk mengurangkan risiko cancer paru-paru dan sebagainya. Isoflavones juga bermanfaat dalam penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
Kacang soya yang mengandungi bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan
Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan bahan2 ini untuk mengekalkan paras asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan haba/kepanasan
Soya yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance sedangkan jika kekurangan bahan2 ini akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature dan restless leg syndrome. Jadi haruslah mencari produk kacang soya yang menggunakan proses penghasilan kacang soya yang mengekalkan bahan2 ini untuk mengekalkan paras asid amino yang tertinggi dan isoflavones dimana sangat sensitif dengan haba/kepanasan
Kacang soya yang dibuat sebaiknya tanpa proses pemanasan
Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir 50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.
Asid amino sangat sensitif dengan suhu yang panas dan dalam sesetengah kajian, protein yang dimasak membuktikan telah termusnahnya hampir 50% asid amino penting dalam protein. Jika seseorang itu masih lagi mengamalkan pengambilan protein yg kurang dengan asid amino mereka akan mengalami masalah berkembangan otak dan hormon atau perkembangan tisu badan bermasalah.
Kacang soya yang ditambah dengan unsur kalsium semasa proses soy isolate. Kenapa?
Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka.
Kajian melaporan bahawa serbuk soya adalah sangat berasid dan boleh menyebabkan kerapuhan tulang. Dan oleh yang demikian unsur kalsium yang secukupnya mesti ditambah dalam protein soya itu untuk meneutralkan kembali serbuk soya tersebut. Kebanyakkan pengusaha/pengeluar protein soya tidak menambah cukup kalsium ke dalam produk mereka.
ESP merupakan protein bukan GMO yang lengkap dengan 9 asid amino yang diperlukan:
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang terbaik. ESP menyediakan 14gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yg tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk keperluan 9 asid amino penting berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol
Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protein soya yang terbaik. ESP menyediakan 14gram protein soya bukan GMO berkualiti tinggi dengan semua asid amino yg tubuh anda perlukan bagi proses sintesis protein termasuk keperluan 9 asid amino penting berbanding protein daripada sumber daging, telur dan tenusu ESP adalah rendah lemak dan bebas laktosa dan kolestrol
Kelebihan ESP Shaklee:
- Menyediakan tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar kerana bekalan sumber tenaga yg konsisten
- Protein Soya membantu mengurangkan kolestrol
- Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada keperluan kalsium harian dan isoflavones soya. Kajian menunjukkan yg soya membantu mengawal kestabilan hormon semasa tempoh putus haid
- Protein soya bukan GMO ini dihasilkan dibawah satu program digelar Identity Prservation Program (IPP) di mana kacang soya dipantau dan dijaga dengan teliti dari proses menanam sehinggalah saat pemprosesannya.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Comments