Skip to main content

Homemade laksam kelantan

Alhamdulillah, dapat jugak buat laksam. Hehe. Air tangan sendiri ^_^

Ok, disebabkan ramai yang bertanya saya pasal resepi buat laksam ni..saya nak berkongsi dengan anda semua lah. Mana tahu nak buat untuk suami dan anak-anak kan. 

Resepi kuah laksam:

1. Setengah kilogram ikan selayang@ikan kembung
2. 10 ulas bawang merah
3. Sesudu lada hitam
4. 3 keping asam keping
5. Seinci halia
6. Setengah kilo santan
7. Gula
8. Garam

Bahan-bahan yang diperlukan

Rebus ikan kembung. Kemudian, asingkan isi dan tulang. Lepas tu tumbuk isi ikan itu sampai lumat

Ikan kembung yang dah siap ditumbuk

Lepas tu tumbuk hingga lumat bawang merah, halia dan juga lada hitam tadi.

Gaulkan semua bahan-bahan tadi ke dalam santan hingga sebati. Kemudian letakkan atas dapur dan mula panaskan. Kacau dan kacau sehingga naik bau dan masak. Tambahkan air jika ia pekat. 

Akhir sekali tambahkan sedikit garam dan gula ke dalam kuah laksam ini. 

Jika ingin kisar dengan pengisar pon boleh. Cuma jangan terlalu hancur. Sebab nak bagi rasa ikan. Tapi jika minat untuk betol-betol hancur ikan dan bahan-bahan ini pon tiada masalah.


Kuah laksam di atas dapur ^_^

Ok. Resepi kuah laksam dah siap. 
Ni nak kongsikan pula bagaimana resepi buat laksam. 

Resepi laksam:

1. Tepung beras 500gram
2. Air panas 2 cawan
3. Air sejuk 6cawan

Memandangkan ini adalah kali pertama saya membuat laksam, memang banyak yang perlu saya belajar. Hehe..

Mula-mula, laksam saya jadi macam lempeng. Hehe. Rupa-rupanya sebab air kurang. Jadi saya tambah lagi secawan air sejuk. Tengok perkembangan bagaimana laksam saya ni. 2 ke 3 kali juga mencuba. Sebab cawan kita kan berbeza. Hehe. 

Mula-mula letakkan tepung beras dalam bekas. Lepas itu masukkan air sejuk. Kemudian masukkan air panas dan kacau kacau kacau hingga sebati dan betol-betol cair. Kenapa air panas? Sifu laksam saya cakap sebab nak ia cantik dan sedap la. Hehe. 

Laksam yang akhirnya menjadi adunannya

Bagaimana mahu tahu adunan tepung beras ini betol-betol sesuai untuk dijadikan laksam? Ia adalah: adunan ini tidak melekat langsung di senduk dan ia tidak patah serta tidak merekah. 

Letakkan minyak di tudung periuk atau talam atau pon loyang. Lepas tu letakkan 2 ke 3 senduk tepung beras ke dalamnya. Lepas tu letakkan dalam pengukus. Saya tiada pengukus. Jadi guna kreativiti sendiri untuk jadikan periuk biasa sebagai pengukus hehe. 

Kemudian, tutup pengukus tu. Laksam boleh diangkat selepas nampak ia menggelembung. Peringatan: perlu betol-betol tutup pengukus rapat-rapat dengan penutup supaya cepat masak laksam tu. Tidak perlu balik-balikkan laksam itu.

Bila angkat, tunggu ia sejuk sedikit. Kemudian boleh gulung laksam tu perlahan-lahan.

 Gambar laksam saya masa gulung tak diambil la pulak. Jadi pinjam gambar difu laksam saya lah. Hehe


Haaa..tadaaaa...ini laksam saya. Hehehe. Buat besar-besar supaya jimat masa saya sikit ^_^

Ni peminat tegar laksam

Kemudian saya potong ulam-ulaman. Tauge, kacang panjang je ada kat kedai. Jadilah. Hehe. Lepas tu saya blend cili padi untuk buat sambal. Sebab suami suka pedas-pedas. Tambah gula dan garam sikit dalam sambal tu. 

Haaa inilah rupa laksam pertama buatan saya 100%. Jadilah. Nak makan sendiri..Heheeh






 Ok, selamat mencuba. ^_^


Master ira
Zahirahhafizan@gmail.com

Comments

Umie said…
ni antara makanan feveret umie selain nasi kerabu...sedapppp.. tp buat x reti..hehehe
Unknown said…
antara makanan kegemaran saya...tq Master Ira utk resepi tu...sy akan cuba tiruvasi resepi ni. :)

Popular posts from this blog

Cara Hubungi Kami

Nak order? Wasap nombor di bawah ye. Klik nombor ini.  Jika anda pergi ke branch atau HQ Shaklee dan nak register menjadi ahli Shaklee, boleh isi link ini siap-siap ye. Nanti boleh dapat diskaun 25% terus tau.  https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=846816  Sebarang pembelian dari saya, anda akan dapat konsultasi percuma. Dan akan dimasukkan ke dalam grup eksklusif kami di mana di situlah banyak kami kongsikan ilmu nutrisi dan ilmu berbisnes kepada ahli kami. Mana tau, melalui Shaklee anda boleh mencapai impian anda suatu hari nanti apabila anda mengetahui peluang tentangnya, seperti saya awal-awal dulu.  Nak join Shaklee untuk berbisnes juga pon boleh direct ke link join ahli okeh. Nak wasap saya personal pun boleh.  Join kami ye. Register di sini  https://www.shaklee.com.my/joinnow?sid=846816  Best Regards,  Nur Zahirah SID 846816  No tel: 0139422527  Your trusted Shaklee Independent Distributor Shaklee Business Leader and Master Coordinator

Sudah sampai masakah untuk memBOIKOT Shaklee???

Assalamualaikum dan selamat pagi buat semua. Hari ni sudah 12 Syawal, tapi ramai lagi yang masih dalam mood raya. Jamuan makan sana sini belum terhenti lagi bagi meraikan sahabat taulan.  Dalam kita beraya, kita mengamalkan Shaklee dalam mengatasi masalah kolestrol dan kesihatan jantung dengan mengambil phytocol, omegaguard, lecithin, alfalfa dan juga coqhealth. Alhamdulillah, setelah berikhtiar dengan Shaklee, dengan izin Allah, memang ramailah yang mengakui kesan produk-produk ini kepada kesihatan. Ramai yang mengakui kesihatan makin baik, ramai yang mengakui mereka sudah tidak terlalu bergantung kepada ubat-ubatan. Memang ramai yang mengakui mereka semakin sihat selepas mengambil makanan tambahan daripada Shaklee.  Walaupon ramai yang berpuashati dengan Shaklee, namun disebabkan oleh produk ini bukan buatan Malaysia, ada juga yang mempertikaikannya.  Pernah timbul isu produk Shaklee ni adalah dari USA. Jadi, kita semua wajib boikot produk Shaklee ini kerana mahu menyekat ekono

10 Idea Menu Sahur Sihat

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Semoga kita sentiasa dirahmati Allah.  Hari ni saya nak kongsikan tentang 10 idea menu sahur sihat.  1. Nasi lemak Haha mesti pelik. Nasi lemak tu menu sihat ke? Ye, ia menu sihat sebenarnya. Sebab santan boleh buat kadar glisemik indeks di dalam nasi (karbohidrat) menurun dan ia menjadi makanan yang berglisemik indeks rendah. Kan saya pernah share di post sebelum ni tentang glisemik indeks. Boleh baca di sini ye.  2. Nasi kebal dan sup ayam bersama cendawan Sedapnyaaaa menu ni kan? Sape suka cendawan jugak macam saya? Ehhe. Slurp slurppp minum sup tu. Fuhhh. Lazat! Ayam pulak sumber protin yang baik. Cendawan pun bantu dalam penurunan berat badan tau.  Nak buat camne nasi kebal? Haa saya share di post ini. Nasi kebal adalah nasi putih yang miliki glisemik indeks yang rendah. Jadi ia sangat sihat untuk kita amalkan setiap hari ye.  3. Nasi putih dengan telur sambal Fuhhhhh. Resepi nasi putih kita memang amal nasi kebal. Kemudian, telur sambal ni, ki